A Tibolddaróci Borbarátok klubja 2002-ben alakult. Jelenlegi taglétszáma tizennyolc fő, Tibolddarócon pincével és szőlővel rendelkező egyén.

Alapításkor a klub a hagyományok újjáélesztését és ápolását, újakkal történő gyarapítását, illetve a daróci borászkodás színvonalasabbá és ismertebbé tételét tűzte ki céljául.

Tibolddaróc múltjának mindig is meghatározó eleme volt a szőlőtermesztés és borászkodás. A szőlőtermesztés több százéves múltra tekint vissza a faluban. A filoxéra vész után Törley két célgazdaságnak egyikét itt létesítette – szőlőt telepített és pezsgőjének alapborát Tibolddarócon készítette el.

A faluban élő emberek kapcsolatát mindig is elmélyítették és belsőségesebbé tették a meghitt pincei beszélgetések. Megszokott dolognak számított, hogy a falusiak hosszú téli estéken poharazás közben vitatják meg mindennapos gondjaikat, bajaikat és örömeiket.

A borklub tagjai számára kiderült, ezekről az élményekről nem szabad lemondani. Az elmúlt években természetessé vált a havi egyszeri összejövetel, melynek keretében gyakoriak a pincelátogatások, borversenyek és gasztronómiai bemutatók.

A borklub rendezvényei között szerepelt 2004. május elsején egy hagyományos mangalicaölés. Ezzel az ősi magyar szokással ünnepelte a borklub Magyarország EU tagságát. A borklub továbbá hagyománnyá tette a Márton-nap megünneplését újbor megszentelésével egybekötve, társszervezője a Daróci Pincenapoknak, illetve közös pincelátogatást szervezett Cserépfaluba és Bükkzsércre.

A borklub tagjai igyekszenek részt venni Tibolddaróc életében. Segédkeznek falusi rendezvények lebonyolításában, borklubi és egyéni adományokkal különböző célokat (sportkör, egyházi kerítés építése, stb.) támogattak az elmúlt években.

Azt, hogy a klub jó úton jár az is bizonyítja, hogy rendezvényeit és összejöveteleit gyakran látogatják, vendégként például a szomszéd települések polgármesteri, képviselői.

Tiszteletbeli borklub-tagcímet eddig két főnek adományoztak.

A borklub tagjai szeretnék a régi, mára már történelmi korokba vesző elődök örökségét megőrizni keresve lábnyomuk nyomát, mellé téve lépéseiket.

Kapcsolat: Dósa Sándor, borklub elnök. Elérhetőség: 06 49 / 337 041, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

primi sui motori con e-max
Go to top