Projektazonosító: TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00007

Projekt címe: Miskolc-Bogács turisztikai kerékpárút kialakítása Harsány-Bogács szakaszon

Kedvezményezett: Bogács Községi Önkormányzat
3412 Bogács, Alkotmány út 9.

A projekt tervezett költsége: 887.478.648 Ft; a támogatás mértéke: 100%.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023. 12. 31.

A PROJEKT TARTALMÁNAK RÖVID BEMUTATÁSA

A Bogács-Harsány között megvalósuló kerékpárút kiépítésére született fejlesztési tervet a tervezett kerékpárút vonalon fekvő települési önkormányzatokból alakult konzorcium készíttette el. Ezen szakasz szerves része a Bogács-Miskolc bükkaljai kerékpárút projekttervnek.

A kerékpárút új fejlesztésként jön létre, nyomvonal kijelöléssel, mely érinti a Bükk Hegység területét, 6 település (Bogács-Tard-Tibolddaróc-Sály-Borsodgeszt-Harsány) gyönyörű természeti környezetét. A kerékpárút árnyas erdőkben, hatalmas réteken, legelőkön, patakok, tavak mentén, a Bükkaljai borvidék hangulatos szőlőtáblái, dűlői között halad településről településre. Az érintett települések számos egyedi értéket, turisztikai attrakciók és látnivalót rejtenek.

A turisztikai szolgáltatások gazdag tárházát a helyi attrakciókkal, turisztikai szolgáltatásokkal, helyi termelőkkel, civilszervezetekkel kötött együttműködési megállapodások biztosítják, 6 településén Bogács-Tard-Tibolddaróc-Sály-Borsodgeszt-Harsány esetében eléri a 30 együttműködő partnert.

A kerékpárút kialakítása fejlesztés hozzájárul az érintett bükkaljai települések turisztikai szolgáltatásainak fejlesztéséhez, melynek kapcsán az eddig turisztikai desztinációként nem, vagy alig ismert települések felkerülhetnek a kerékpárút megvalósulásával a hazai turizmus térképére. Az útvonal teljes hossza: 23 370 m.

A települések belterületén részben az épített környezet védelme, részben költségtakarékosság céljából, amennyiben az Útügyi Műszaki Előírásoknak való megfelelés biztosítható, úgy a kerékpárforgalmi létesítmény a meglevő útburkolathoz csatlakozó, attól szegéllyel elválasztott kerékpárút létesüljön. A beruházási költségek minimalizálása érdekében, ahol az adottságok lehetővé teszik, a terv előnyben részesíti a kerékpáros létesítmények kijelölését a meglévő közlekedési felületeken. Mindezek mellett biztosítani kell, hogy összefüggő kerékpáros közlekedésre alkalmas létesítmény jöjjön létre.

Az önálló külterületi kerékpárút szakaszokon világító burkolati jel kerül felfestésre a burkolat közepén elhelyezve, mely a közvilágítással nem rendelkező külterületi szakaszon jelentősen növeli a kerékpáros közlekedés biztonságát. Az útépítés mellet 3 kiépített pihenőpont is megépül a fejlesztés során. A kijelölésüknél fontos szempont a vízvételi lehetőség, a belterületek közelsége, esetleg a meglévő közvilágítás. A tervezett pihenőhelyek: Sály, Gárdonyi Géza utca, déli külterületi út csatlakozása - Tard, Béke út – északi mezőgazdasági út csatlakozása, Bogács - Ady Endre út 23, hrsz.: 83. . ahol a kerékpár szerviz szolgáltató épülete is elkészül egyben a pihenő épülettel.

 Kerékpárosbarát projektelem keretében kerékpártároló, kerékpártámaszokat alakítunk ki ( ÚME-nek megfelelően), a kerékpárosok részére információ nyújtás (mobile guide alkalmazással, projekt honlapon keresztül, QRkód-dal).

Külső vállalkozó bevonásával szervizszolgáltatás biztosítunk (terepre kiszálló műszaki elsősegély szolgáltatással), illetve biztosítjuk az alapvető szerviz egységcsomagokat (fék, váltó, gumi szereléséhez szükséges szerszámok, gumijavító szett; kerékpár pumpa.

A kerékpáros útvonalon wifi pontokat üzemeltetünk, napelemes töltővel ellátott wifi routerek beszerzésére és telepítésére kerül sor, amely újszerű, innovatív technológia alkalmazását jelenti a térségben, és jó példája a környezeti fenntarthatóság iránti elkötelezettségünknek. A kerékpárturizmus szezonális nem időjárás független turisztikai termék, ugyanakkor népszerűsége folyamatosan nő, a kerékpárút fejlesztéssel a növekszik a térség célcsoport specifikus kínálati eleme új turisztikai termékszolgáltatás valósul meg, jön létre.

A térségben számos 2-3 naposak rendezvényt, fesztivált tartanak, mely kerékpárral kiválóan megközelíthető, a vendégkör kibővíthető.

VÁLLALT INDIKÁTOROK

Fenntartható idegenforgalom: A természeti és a kulturális örökségnek, illetve látványosságnak minősülő támogatott helyszíneken tett látogatások várható számának növekedése: 10 000 db

 

Go to top